Witam,
samochód to roczny superb 2.0 TDI 190PS DSG 6 biegów
przebieg 22tyś (olej silnika wymieniony 2 razy)
Pojawił się dziwny metaliczny dźwięk przy maksymalnym depnięciu z okolic drążka zmiany biegów (odczucie miejsca wydobywania dźwięku mocno subiektywne)
pojawia się zawsze na ułamek sekundy przed wrzuceniem 2 i 3 biegu przez automat najczęściej przy 3250 obrotów i zaraz w okolicy ponad 4 tyś. Na początku myślałem że jest to w trakcie zmiany biegu na wyższy ale jak ręcznie trzymałem bieg to też występuje i tylko przy mocnym gazie. Trzymając na tych obrotach bez przyspieszania tylko V constans dzwięku nie ma.
Prawdopodobnie na wyższych biegach też by było tylko już inne dźwięki zagłuszają.
Słychać to na załączonym video (kolor czerwony dodałem w chwili występowania by nie było wątpliwości o co chodzi), tyle że trzeba go odpalić na możliwie słabych głośnikach (na telefonie i sprzęcie HI FI maskuje go bas silnika)
Proszę was o informacje co o tym sądzicie
Ja jeszcze z tym nic nie zrobiłem, nie chcę pisać co wydumało ASO by nie sugerować (bo dwa serwisy powiedziały co innego a nie chcę naprawiać nowego auta)
Myślę o chipie ale muszę mieć pewność czy mogę bo wiadomo gwarancji już nie będzie.
Zatem zapraszam do rozwiązania zagadki
Komentarz